SIDOSMAK I ÖLET – LÄR DIG ATT SKILJA MELLAN DEM

Skapad den

SIDOSMAK I ÖLET – LÄR DIG ATT SKILJA MELLAN DEM

Vi kan ha upplevt att vår öl har lite smak eller sidosmak. Så frågorna är många och ofta ställda – så det är därför vi har här en samling av de mest kända smakerna / sidosmakerna.

Acetaldehyd: Smak och arom av gröna äpplen. En biprodukt av jäsning.

Alkohol: Smak och lukt av alkohol. Känns värmande.

Astringency: Torr och lätt blåmärken. Känns lite som att tugga på huden på en druva. Ofta förekommer i samband med tanniner.

Diacetyl: Smakar som labre larver eller smörad karamell. Stammar från jästens ämnesomsättning eller bakterier och ökar om ölet tas bort från jästen för tidigt.

DMS: (Dimetylsulfid) Kokta grönsaker/kokt kål. Framställd genom kokning med lock, lång ”lager” -period genom jäsning och bakterier i mäskningen.

Estrar: Smak och/eller doft av banan, äpple, päron eller annan frukt. Avledd från metabolismen av jäst, ökar vid höga jäsningstemperaturer.

Fenoler: Smak och lukt av kryddnejlika, rök, fläckar, klor eller bränd plast.

Fuselalkoholer: Smak och arom av aromatiska fukelalkoholer, såsom aceton och lack. Beror ofta på för hög jäsningstemperatur eller en stressad jäst.

Jästsmak: Visas i icke-färdigjäst öl, liksom genom att använda för mycket jäst eller jäst av dålig kvalitet.

Humlesmak: Humlens smak och arom. Hög humlebitterhet hör inte till detta.

Ljusexponering: Smak och lukt av skunkar eller ”festivalöl”. Visas genom lätt exponering för isomeriserad humle. Denna reaktion sker omedelbart i klara glas / pasty muggar. Händer långsammare i bruna ölflaskor.

Metallisk: Smak och lukt av metall, blod eller gammal plånbok. Utvinns ur metaller i bryggningsprocessen.

Oxiderad (lightstruck/skunky): Sökes: Vinös och sherryliknande, smak och doft av frukt. Oönskad: Kan också visas som våt kartong, ostliknande, hayy och / eller möglig.

Saltad: Smak av vanligt bordssalt. Oftast framträder från tillsatsen av salter för att efterlikna en specifik vattenprofil.

Svavelföreningar: svavel, ruttna ägg, brinnande tändstickor. Härrör från jästens metabolism, men avlägsnas av CO2-bubblorna under jäsningen.

Sur: Skarp surhet från ättiksyra, mjölksyra, citronsyra eller annan syra. Avledd från vildjäst eller bakteriell infektion, eller (felaktigt) vattenbehandling.

Sötaktig: Den grundläggande smaken av socker.


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar

Nyhetsbrev