TYPER AV SOCKER I ÖL – VET DET MEST ANVÄNDA

Skapad den

TYPER AV SOCKER I ÖL – VET DET MEST ANVÄNDA

Olika socker/sirapstyper – varför är det så? I grund och botten ger det en högre alkohol% – eftersom de bara är jästa, men du kan inte undvika socker om du vill ha fler smaker och särskilt i belgisk öl. Socker ger fler smaker / mer komplex öl – Vi ger här bara lite snabba ”heads up” på de olika.

Maltsirap:

  • Extra ljus
  • Ljus
  • Vete
  • Ambre
  • Mörk

Dessa är bra för att komplettera båda vanliga. Sirapskit, men också om du vill höja alkohol% något i din öl – och kan användas för att lägga till lite färg.

Socker:

  • Brewing Sugar – vanligt. Socker för att höja alkohol, i stora mängder kan ge en spritzed smak.
  • White Candy – Klassiskt för lätta belgiska öl, för att få de ”speciella” smakerna.
  • Brown Kandis – mycket bra för den mörka belgiska / porter / stouts – ganska klassisk för dessa öl för att få den ”speciella” belgiska ölsmaken i ölet. Den bruna färgen och aromen är ett resultat av att sockret har bildat välsmakande karamellämnen under värmebehandling
  • Cassonadsocker – är en nyare typ, vilket ger både smaknyanserna av Muscovado och rörsocker
  • Rörsocker ger dem lite mer / stöder karamellnyanser
  • Muscovado socker. Sockret bearbetas så lite som möjligt för att bevara aromen och färgen. Sockret är fuktigt och finkornigt och har en fin smak av karamell

Honung jäses också bara i ölet, fler vet detta med honung i Stouts eller honey Ale – Hos JMBRYG finns honung även i ölkit ”Holly Christmas” och ”honey Ale” från samarbetet med Nr Nissum handbrygga.


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar

Nyhetsbrev