KYLA DIN ÖRT – VARFÖR?

Skapad den

KYLA DIN ÖRT – VARFÖR?

När vi pratar med andra bryggerier, vad är det viktigaste att ha av extra utrustning (förutom bryggmaskin, hydrometer och jästtankar. Det första som alla nämner är tydligt utrustning för att kyla vörten efter kokning.

Vi har de vanliga stålkylarna, plattkylarna och nu helt nya motströmskylare i två varianter.

Vad är skillnaden mellan de tre? Vanlig stålkylare – där kan du se om den är ren och fördjupa den i kokande vört (vanligtvis de senaste 10-20 minuterna) plattkylaren är vanligtvis den snabbaste, men ofta kräver det något mer eftersom det ska demonteras för att rengöringen ska vara klar. Motströmskylare är lätta att få igenom tvättmedel t.ex. VWP eller Starsan och sedan vanligt kranvatten, som du låter den kokande vörten rinna igenom innan du öppnar vattnet – då är det sterilt.

Vilka är fördelarna?
Det finns ett antal fördelar, både när det gäller tid och kvalitet, som snabb kylning av örten medför.

De viktigaste är:

  1. Om du tillsätter jästen till nästan 100 grader varm vört dödar du helt enkelt jästen – död jäst = ingen öl.
  2. För att uppnå bästa resultat i din jäsning bör vört och jäst helst ha samma temperatur (+/- 10 grader). En större skillnad kan göra att jästen blir stressad och därför ger oönskade sidosmaker i ölet.
  3. Cold Break – snabb kylning av örten gör att proteiner, polyfenoler och överskott av kolhydrater samlas i större klumpar som faller till botten.
  4. Kylning saktar ner produktionen av DMS – en svavelförening som kan ge ölet smak och arom av kokt majs.
  5. Snabb kylning minskar risken för infektion.

Se vår kyl- och ölbryggningsutrustning


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar

Nyhetsbrev