BRYGG DIN EGEN ÖL – SÅ FÅR DU EN BRA START

Skapad den

BRYGG DIN EGEN ÖL – SÅ FÅR DU EN BRA START

”Brew yourself” öl har blivit mer och mer utbredd och populär bland ölälskande danskar. Det kan finnas
båda vara pengar att spara genom att brygga öl hemma i vissa fall, och samtidigt kan du skräddarsy
dina alldeles egna ölsorter exakt efter vilken smak du gillar – oavsett om det är klassiskt
pilsnersmak, Indian Pale Ale, Brown Ale, stout, veteöl eller en helt femte upplaga.
Men den största anledningen till att danskar kastar sig in i ”brygg sig” öl är att det är en hobby i sig.
även. Att brygga öl själv är inte något som kan göras genom att knäppa fingrarna på noll
komma fem. Tvärtom. Det kräver investeringar av både tid och ansträngning, varför det ofta är
Ölentusiaster som har öl som hobby som ger sig in i projektet att brygga öl.
Är du en av dessa ölentusiaster och vill du ha några tips på hur du brygger din
egen öl till perfektion? Eller är du helt ny på området och söker hjälp för att få en bra start?
Oavsett din utgångspunkt kommer du säkert att kunna hitta användbar inspiration i detta
blogginlägg där vi ger dig den kompletta guiden till ölbryggning. Vi svarar på båda frågorna
”Hur man brygger öl”, vilka metoder som finns, vilken utrustning du ska ha och vilka andra
viktiga frågor du behöver hålla reda på.
Trevlig läsning!

”Brew yourself” öl är ett mått på smak, tålamod och rätt utrustning
När man pratar om att brygga öl hemma och brygga öl i en privat miljö i allmänhet är det först och
Först och främst är det viktigt att betona att det är en individuell process som drivs och definieras av lika
exakt den som brygger ölet. Det finns således inget bestämt och definitivt svar på hur
”Perfekta” öl ser ut och smakar, eftersom det 100% beror på den enskilda personens preferenser, vanor och
smak – eller snarare smaklökar.

Det du uppfattar som en god och god öl kanske din partner, vän eller granne kan
gillar det inte – och vice versa. Att brygga sitt eget öl är alltså ett djupt personligt projekt. Det kan vara
viktigt att tänka på innan du börjar processen, eftersom du inte borde bli besviken,
om slutresultatet inte tas emot med samma stora glädje av andra. Det är inte nödvändigtvis
Det betyder att det är en dålig öl.

Därefter är det också viktigt att påpeka att för många kan privat ölbryggning också vara en svår och
utmanande process som kräver inlärning och repetition för att bemästra. Det är sällsynt att slå
fläck med smaken första gången, och därför bör du inte bli besviken och betrakta det som ett misslyckande,
om smaken är lite för bitter eller har en felaktig eftersmak vid första försöket. Ta med dig din erfarenhet
du och använd dem för att förfina din öl vid nästa försök.

Med andra ord kräver ”brygg dig själv”-öl en hel del driv och tålamod och inte minst
rätt utrustning för att brygga öl, som vi kommer tillbaka till lite senare. Men först, låt oss ta en titt
Närmare hur man säkerställer den absolut bästa starten på ölbryggningsäventyret.
Förberedelser och rengöring – väl påbörjat är halvklart
Att brygga öl är ett relativt mödosamt projekt som tar tid och kräver ett antal initiala
Förberedelser. Och det är alfa och omega som du förbereder ordentligt, som brist på förberedelse
med stor sannolikhet kommer att slå tillbaka i form av komplikationer och dåliga resultat senare i
Process. För som ni vet: En bra start är halvfärdig – och det gäller verkligen när du
på tal om egen ölbryggning.

Men vad menas med bra förberedelser? Ja, det är först och främst en fråga om förnuftigt och
noggrann hygien – både i start-, mellan- och slutfasen av processen. I motsats till
massproducerad öl i stormarknader, där produktionen övervakas tätt i form av kontroller.
och kvalitetskontroll, ett misstag eller två kan lätt smyga in i den privata bryggningsprocessen, vilket uppenbarligen inte gör det
(alltid) är lika minutiöst kontrollerad. Bland de vanligaste nybörjarfelen hittar du vanligtvis
brist på rengöring och dåliga sanitära förhållanden runt bryggningen.

Oönskad och härsken smak i ölet, avgjort mustig eftersmak eller grumlig konsistens och
Fällningar kan lätt utvecklas om du inte konsekvent ser till att all din utrustning är lika ren som
alls möjligt. Därför måste du kontinuerligt rengöra noggrant när du brygger din egen öl, som
Helst ingår desinfektion och sterilisering av utrustningen.

Så gör rengöring till en vanlig rutin och en integrerad del av bryggningsprocessen – det ger det bästa,
Mest välsmakande och renaste slutprodukten.
Hur man brygger öl? Processens fyra faser
Det handlade lite om den inledande förberedelsen. Så långt är allt bra. Men låt oss gå vidare snabbt till
Den verkliga kärnan i saken: Hur gör man öl? Att brygga öl själv är faktiskt en mer mödosam och
Omfattande process än vad som kanske först antogs, och därför har vi valt att förtydliga den genom att
Dela upp den i fyra huvudfaser som du åtminstone måste gå igenom innan ölet är klart att dricka.

Dessa är följande fyra faser i kronologisk ordning:
1. Mosning
2. Örtseparation
3. Ört matlagning
4. Jäsning.
Nedan går vi kort igenom de enskilda faserna och lägger några ord på vad du ska vara
medveten.

#1 Mashing – från malt till mos
När du väl har hittat en kruka av lämplig storlek, värm vatten till ca 60-65 grader,
Därefter lägger du till krossad malt. Detta kommer att initiera en process som kallas mashing (även kallad mashing)
lösning), vilket innebär att enzymer respektive stärkelse tränger in i malten.

Resultatet är att enzymerna från malten gradvis omvandlas till maltsocker, vilket är avgörande
för att den senare jäsningsprocessen ska börja. Mosen är klar när lösningen gradvis
får en gyllenbrun färg – vanligtvis efter några timmar vid en stabil temperatur. I vissa
recept, rekommenderas att temperaturen höjs ett par gånger, varefter den återförs till 60-
65 grader.

# 2 Örtseparation – från mos till ört
När mäskningen är klar börjar den så kallade ”örtseparationen”. Denna del av processen
I korthet handlar det om att dela upp och separera mäsken i två:
 Masken: Den fasta delen som har en fast konsistens – bunden tvåa på grund av maltens skal.
 Vörten: Den flytande delen som du kommer att använda i den fortsatta bryggningsprocessen.
Sättet att separera mäsken är att sila malt/vattenblandningen genom en
Specialdesignad si för ändamålet. Detta görs i en så kallad ”Lauter tun”, d.v.s. ett mäskkärl där
Örten samlas som en relativt söt och brödig massa med en uttalad arom.

# 3 Örtmatlagning – från ört till kyld humleört
Nu är det dags att koka örten i ungefär en timme. Innan själva kokningen måste du lägga till
mängden humle du vill ha och under själva tillagningen kommer humlen att avge det nödvändiga
bittra ämnen för örten. Uppvärmningen kan i många fall innebära att delar av humleoljorna i vörten
försvinner – och därmed också doften. Detta kan dock justeras uppåt genom att lägga till lite extra
aromhumle (alternativt humleolja) i slutet av kokningsprocessen.
Under uppvärmningen fälls ett antal ”avfallsprodukter, även kallade ”trub”, ut för att sorteras
från, vilket vanligtvis händer i en så kallad ”bubbelpool” -behållare. Därefter blir den heta örten med humle
kyld, eftersom den efterföljande jäsningsprocessen inte tolererar höga temperaturer. Örten är tillräcklig
kyls när den når cirka 25 grader.

# 4 Jäsning – från humle-ört till öl
Nu har vi nått det fjärde och sista steget i processen: jäsning. Här måste du hälla den kylda örten
i en rengjord och steriliserad jästtank, varefter du lägger till rätt mängd bryggerjäst. I
Jästtanken omvandlar jästcellerna som maltar socker till alkohol respektive kolsyra, vilket hjälper till att
definiera ölets karaktär.

Och det finns faktiskt inte mycket mer för dig att göra än att vänta tålmodigt tills ölet är jäst.
redo. Det tar cirka 4-6 dagar beroende på receptet och mängden, och själva jäsningen kan
sker under varierande temperaturer beroende på typ av jäst. Som en tumregel,
Under jäst krävs 10-14 grader av värme, medan toppjäst kräver 18-26 grader.
Och voila! Nu har du bryggt din egen öl, som kan tappas på flaska och avnjutas kyld.
Brygg öl på tre sätt – ölsatser, halvkorn / extrakt eller allkorn
Det finns tre olika sätt att närma sig ölprojektet ”brygg dig själv”. Det handlar om
Diskutera följande tre metoder:

1. Ölsatser
2. Halvkorns-/extraktbryggning
3. Allkornsbryggning.
De två första tillvägagångssätten riktar sig till nykomlingar till ölbryggning som vill få en smak
disciplin och få en bra start på att brygga öl själv. Ölkit är ett totalt startpaket som du
Köpare som innehåller allt du behöver för att starta ditt projekt. Det finns både större och
mindre öl för alla behov, men de innehåller vanligtvis åtminstone maltextrakt med tillsatt humle,
Det har konserverats och lämplig bryggerjäst och bruksanvisning/instruktioner. Således måste du här
Tillsätt bara vatten, koka upp och lägg i jäst.

Halvkorn / extraktbryggning är det ”mellanliggande paketet”, där du kan brygga exakt den mängd öl som
du önskar. Här brygger du öl med ölextrakt som ska tillagas uteslutande med det
färsk humle, som allt som allt vanligtvis tar cirka 3-4 timmar. Kom dock ihåg att lösa upp malt innan
Tillagningen så att resultatet får rätt färg och smak.
Allkornsbryggning är den avancerade versionen som särskilt riktar sig till de mer erfarna, och de
som vill experimentera extra med smaker, balans och färg. Det är faktiskt detta
metod som de större bryggerierna använder, vilket innebär att det också finns flera saker som kan gå fel
under processen.

Oavsett om du gillar startpaketet, mellanpaketet eller hela paketet, lämnar vi det helt upp till dig
dig själv och dina ambitioner för din ”brygg dig själv” öl.
Ingen bra öl utan bra utrustning
Sammanfattningsvis är det viktigt att betona följande punkt:
Ingen bra öl utan bra utrustning!
Denna punkt gäller i alla fall – oavsett vilken nivå du brygger din egen öl på.
Utrustningen är utgångspunkten för att du ska uppnå ett gott och bra slutresultat, och det är
Samtidigt är förutsättningsgrunden för dig att brygga under ordnade och säkra förhållanden.

Vilken typ av utrustning du behöver beror i slutändan på vilken typ av öl du vill
brygga, hur stora mängderna är och hur många alternativ du vill hantera.
Bland de vanligaste typerna av utrustning hittar du till exempel:
 Krukor i lämpliga storlekar
 Ett mäskfartyg
 En bryggsked
 En kylare (bubbelpool)
 Ett par jästhinkar med jäströr
 Termometer
 Hydrometer och cylinderglas
 Flaskor
 Flaska borste
 Kapslar
 Kapselapplikator
 Ingredienser (malt, humle och jäst).

Ovanstående lista är långt ifrån uttömmande, och du bör komplettera med utrustning själv efter behov.
På JMBRYG har vi många års experterfarenhet av att brygga öl, och vi säljer en mängd
Kvalitetsorienterad ölbryggningsutrustning, som du hittar här.

Vi hoppas att du med den här lilla ”brygg din egen öl” -guiden har lärt dig mer om hur du kommer dit
bra start, och att du har modet att ge dig ut på ditt eget ölbryggningsäventyr.

Mycket lycka till – och skål!

 

Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar

Nyhetsbrev